fredag 8 juli 2016

Sy en Barbapapa av restmaterial

En Barbapapa sydd av rosa tyg med tårtor på.

Ritstation med Barbapapabok, ritade figurer från Barbapapa, och ekologiska färgpennor.

I vanlig ordning styrs mitt, eh,  "skapande" av vad Arons intresse är för närvarande. Och just nu är Barbapapa en favorit här hemma. Så en dag gjorde vi två olika Barbapapastationer - en där vi ritade av Barbapapafamiljen från en bok, och en där vi gjorde en egen Barbapapafigur av material som vi redan hade hemma. Det enda tyg jag hade i färgen rosa var det här med tårtmönster, det funkade ju bra det med.

Till fyllningen använde jag gammal okokt ekologiskt matvete som vi hade i skafferiet men som vi aldrig kommer oss för att använda i matlagning, tänk ärtpåsarna från när vi var barn. Således kan man ta vad man har - okokt ris, okokta ärtor, linser, eller liknande torra råvaror.

Barbapapas ansikt är målat med giftfria textilpennor som jag köpte hos Ekotjusigt, här finns de. Men det går alldeles säkert lika bra med vanliga tuschpennor också.

GÖR EN BARBAPAPA AV RESTMATERIAL

Material:
Tyger (något ljust till ögonen och vilken färg som helst till kroppen)
Tråd och nål eller symaskin
Textilpennor eller vanliga tuschpennor
Lim
Okokt matvete, ris, linser, eller liknande

Klipp ut två ovaler av tyget till kroppen. Klipp av en bit i ena änden så att det blir en rak kant. Det blir nederdelen av figuren. Klipp ut en mindre oval av samma tyg - det här blir bottnen på Barbapapan, så att den kan stå självständigt.
Nåla de stora bitarna räta mot räta och sy ihop dem, men lämna den raka kanten längst ner öppen. Nåla fast den lilla ovalen mot den raka kanten och sy fast den till ungefär hälften eller 2/3. Fyll sedan figuren med hjälp av en tratt eller ett ihoprullat papper. Nåla och sy fast hela vägen runt.
Nu är det dags för ansiktet. Klipp små vita/ljusa ovaler till ögonen. Rita pupiller och med svart/mörk färg runt om. Limma fast på kroppen. Rita ögonfransar, näsa och mun. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar